D66-leider Kaag heeft samen met CDA-leider Hoekstra een motie van afkeuring ingediend tegen demissionair premier Rutte. Ze zegt dat het voor haar niet vanzelfsprekend is dat Rutte het voortouw neemt in de formatie. “Mijn vertrouwen in Rutte heeft een forse deuk opgelopen. Dat neem ik hem kwalijk.”

De VVD-leider en demissionair premier is in de Tweede Kamer om uitleg te geven over de vrijgegeven gespreksverslagen van de teruggetreden verkenners Jorritsma en Ollongren. Uit zijn verslag bleek dat hij het, in strijd met wat hij eerder zei, wel degelijk over de positie van Pieter Omtzigt heeft gehad met de verkenners. Hij zei dat zelf “verkeerd herinnerd” te hebben, wat de Kamer niet van hem aannam.

Rutte heeft zijn excuses aangeboden aan Pieter Omtzigt, wiens naam te lezen was op een notitie die oud-verkenner Ollongren bij zich droeg toen ze het Binnenhof verliet. “Heftig voor hem”, noemde Rutte de situatie. “Dat spijt mij ten zeerste.”

“Via via”

De kritiek op Rutte zwol verder aan toen hij in de Kamer zei dat hij vanochtend om 07.30 uur “via via” had gehoord dat Omtzigt was genoemd in zijn gesprek met de verkenners. Dat was ruim voor de rest van de Tweede Kamer, die hun eigen gespreksverslag tussen 09.00 en 10.00 uur konden inzien, waarop de stukken naar de Kamer gingen.

De parlementariërs, zeer ontstemd over die gang van zaken, eisten dat Rutte zou vertellen wie zijn bron was, maar dat weigerde hij. De oud-verkenners Ollongren en Jorritsma, die ook in de Kamer waren, zeiden later niet de bron te zijn. Ook Van Ark en Koolmees ontkenden.

In het debat zei Rutte vannacht dat hij ten onrechte de indruk kan hebben gewekt dat “de toegang tot macht en informatie niet gelijk is verdeeld”. “Waar vertrouwen geschonden is, zal ik keihard werken dat te herstellen.”

2021-04-02 01:55:06

Aangeboden door: nos.nl