De mondkapjesplicht verdwijnt volgend weekend op veel plekken, ook het thuiswerkadvies vervalt als op kantoor anderhalve meter afstand kan worden gehouden. De coronacrisis lijkt het einde te naderen, en in tegenstelling tot de verwachtingen aan het begin ervan gaat het na anderhalf jaar pandemie economisch best goed met Nederland. De werkloosheid daalt al maanden en er gaan bijna geen bedrijven failliet.

Waar eerder de verwachting was dat de werkloosheid en faillissementsgolf nog zouden komen, maken economen zich daar steeds minder zorgen over. Zo was de OESO deze week positief over het snelle herstel van Nederland en ook De Nederlandsche Bank zegt dat de economie krachtig en vlot herstelt. En dan moet de lockdownvrije zomer nog beginnen.

“Het wordt feest de komende maanden, let maar op”, zegt Hans Stegeman, hoofdstrateeg bij Triodos Investment Management. “Mensen gaan naar buiten, geld uitgeven. Ondernemers worden blij. Alleen er is wel die ene vraag waar we het liever niet over hebben: wat heeft dit succes ons gekost? Dat kan als een boemerang bij ons terugkomen.”

“Ik ben heel optimistisch”, zegt Bas Jacobs, hoogleraar economie en overheidsfinanciën aan de Erasmus Universiteit. “Vorig jaar in de zomer hebben we gezien dat de economie snel herstelt als de maatregelen worden opgeheven. Ik denk dat we zo’n snel herstel dit jaar weer gaan zien. Maar voor de langere termijn is de vraag hoe permanent de schade van corona is.”

We geven weer meer uit dan normaal en zijn steeds positiever over de economie:

2021-06-20 13:00:01

Aangeboden door: nos.nl