Na een machtsstrijd van ruim een week hebben de Duitse christendemocraten een lijsttrekker voor de komende verkiezingscampagne. De keuze is uiteindelijk gevallen op de leider van de CDU, Armin Laschet. Zijn uitdager Markus Söder, leider van de Beierse zusterpartij CSU, legt zich neer bij het besluit van het CDU-bestuur.

“De teerling is geworpen, Armin Laschet is onze Kanzlerkandidat“, zei Söder aan het begin van de middag. De openlijke krachtmeting tussen de twee heeft het toch al niet te beste imago van Laschet en de partij flink beschadigd.

Vraag je het de Duitse bevolking, dan is het antwoord duidelijk: met Markus Söder als lijsttrekker zou de Union, zoals CDU en CSU samen genoemd worden, veel meer kans maken de verkiezingen te winnen. Week na week kwamen er de afgelopen tijd peilingen naar buiten waarin de populariteit van Söder werd bevestigd en de afkeer van Laschet alleen maar erger werd.

Keuze voor Söder had schade vergroot

Söder wordt gezien als sterke leider, vooral ook door zijn rechtlijnige coronabeleid, zijn ferme optredens en heldere slogans. Laschet daarentegen krijgt veel kritiek op zijn zwabberende ideeën en aanpak van de coronacrisis. Het ene moment wil hij versoepelingen, daarna maant hij andere tot een strengere lockdown. In Noordrijn-Westfalen, de deelstaat waar hij premier is, zakte de steun aan hem tot een dieptepunt.

2021-04-20 12:46:41

Aangeboden door: nos.nl