Bijna 300 nabestaanden van MH17-slachtoffers eisen schadevergoeding van de verdachten die worden vervolgd voor het neerschieten van het vliegtuig. Vandaag lichtte het advocatenteam van de nabestaanden de vorderingen toe in de rechtbank op Schiphol, waar het MH17-proces wordt gevoerd.

In totaal vragen 290 nabestaanden smartengeld, dat bestaat uit een vast bedrag van 40.000 tot 50.000 euro per slachtoffer. “We willen voorkomen dat er lange discussies ontstaan over het leed dat hen is aangedaan”, verklaart advocaat Arlette Schijns de vaste bedragen. “Geen enkele compensatie staat in verhouding tot hun verlies, maar het kan wel een gevoel van erkenning geven.”

Alleen ouders, kinderen en directe gezinsleden van de slachtoffers mogen volgens de wet een claim indienen. Dat is pijnlijk voor de groep van zo’n 250 broers en zussen, die op het moment van de ramp geen deel uitmaakten van het gezin van het slachtoffer.

“Wij hebben gezien hoeveel verdriet deze miskenning van hun leed veroorzaakt”, vertelde advocaat Schijns. “Ze hadden vaak een nauwe band met de slachtoffers. Ze kampen niet alleen met het verlies van hun eigen dierbare, maar zijn ook geconfronteerd met extra verantwoordelijkheden, zoals de zorg voor kinderen van hun overleden broer of zus.”

Aparte procedure

De advocaten van verdachte Poelatov vinden dat de vraag om smartengeld buiten de MH17-zaak gehouden moet worden. Zij pleiten voor een aparte procedure bij de civiele rechter.

De Nederlandse strafrechtadvocaten zeggen niet genoeg expertise te hebben om zich te kunnen buigen over de ingewikkelde juridische regels voor schadevergoeding. “Wij kunnen niet bepalen wat we eventueel zouden moeten aanvoeren ter verdediging en wat moet worden betwist”, zei advocaat Sabine ten Doesschate.

De advocaten denken dat het proces veel vertraging oploopt, als zij zich toch over het smartengeld moeten uitspreken.

2021-04-15 15:26:37

Aangeboden door: nos.nl