Het Nationaal Comité 4 en 5 mei wil een gesprek organiseren tussen de nieuwe voorzitter Wim van de Donk en de Vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners Nederland (VSRWN). Onderwerp van het gesprek is een open brief van VSRWN-voorzitter Sabina Achterbergh.

Achterbergh eist in die brief dat Van de Donk opstapt als voorzitter. Ze zegt dat hij Sinti, Roma en woonwagenbewoners heeft geschoffeerd met zijn beleid en uitspraken.

Zo zou hij als voormalig commissaris van de koning in Noord-Brabant de gemeenschap hebben tegengewerkt. Ook heeft hij volgens de VSRWN-voorzitter gezegd dat “deze groepen al ruim tweehonderd jaar overlast veroorzaken in Nederland”. Maar Van de Donk spreekt dat in een interview met De Telegraaf tegen.

Niet van plan om te praten

“In lijn met de goede relaties die wij met de vertegenwoordigers van Woonwagenbelangen Nederland onderhouden, en in aansluiting op de woorden in De Telegraaf van de nieuwe voorzitter van het Nationaal Comité, Wim van de Donk, zullen wij hen uitnodigen voor een gesprek”, aldus het comité. “Het belang van het herdenken van de Roma en Sinti oorlogsslachtoffers staat daarbij voorop.”

Maar voorzitter Achterbergh is niet van plan om met Van de Donk om tafel te gaan als inzet van het gesprek is dat hij kan aanblijven, heeft ze tegen de NOS gezegd.

2021-05-28 13:18:00

Aangeboden door: nos.nl