Een deel van natuurgebied De Sprengenberg in de gemeente Hellendoorn is per direct afgesloten. Het broedseizoen is twee weken eerder begonnen dan normaal en om de vogels niet te storen mogen mensen niet meer in het gebied komen.

“Normaal gebruiken we de winter om dennen te zagen, op akkers de houtwallen te snoeien en we zorgen ervoor dat de heide de ruimte krijgt. Maar we horen nu de boomleeuwerik al in het veld. En er zijn ook al baltsende korhoenders waargenomen”, zegt Ruben Vermeer, boswachter van Natuurmonumenten tegen RTV Oost. De werkzaamheden zijn daarom twee weken eerder gestopt.

Probleem

Voor sommige vogels kan het een probleem zijn dat hun soortgenoten eerder beginnen met broeden. “Broedvogels die nu nog niet terug uit Afrika zijn, kunnen doordat de lente eerder begint hun broedplek kwijtraken. Omdat vogels in Nederland nu voorsprong hebben.”

Ook voor insecten is de situatie niet optimaal, vertelt Vermeer. “Als bepaalde nectar nu al beschikbaar is en de insecten er nog niet zijn, dan kunnen zij hun maaltijd mislopen. Alles is zo precies op elkaar afgestemd. Als daar verandering in komt, kan het onze natuur echt omgooien.”

Tekst gaat verder onder de foto.

2020-03-03 13:48:28

Aangeboden door: nos.nl