Rusland moet per direct stoppen met de troepenopbouw aan de grens met Oekraïne en zich terugtrekken uit Oost-Oekraïne. Die oproep deed NAVO-chef Stoltenberg na een ontmoeting met de Oekraïense minister Koeleba van Buitenlandse Zaken. De NAVO-chef spreekt van de grootste Russische militaire aanwezigheid aan de grens sinds de annexatie van de Krim in 2014.

Volgens Oekraïne probeert het Kremlin het conflict in Oost-Oekraïne te laten escaleren, onder meer door intimidatie via troepenopbouw aan de grens en de inzet van propaganda via Russische kanalen in het land. Koeleba roept het Westen op meer sancties in te stellen tegen Rusland en militaire hulp te verlenen.

Het land wil graag lid worden van de NAVO, maar volgens de Verenigde Staten is het land daar nog niet klaar voor, omdat Kiev eerst een aantal belangrijke hervormingen moet doorvoeren. Ook territoriale stabiliteit is doorgaans een vereiste voor lidmaatschap van het militaire bondgenootschap.

Volgens NAVO-chef Stoltenberg probeert Rusland het toetredingsproces te verstoren, door het conflict in Oost-Oekraïne aan te wakkeren. “Het is aan de dertig NAVO-lidstaten om over toetreding van Oekraïne te beslissen, en niemand anders”, zei de Noor bezorgd. Morgen wordt de situatie in Oekraïne besproken op een digitale NAVO-conferentie, meldt persbureau Reuters op basis van diplomatieke bronnen.

Amerikaanse aanwezigheid in Europa

Eerder vandaag riep Moskou juist de VS op weg te blijven uit de regio, omdat de militaire aanwezigheid van Oekraïne een gevaarlijk ‘kruitvat’ zal maken. Op dit moment zijn de Amerikanen met enkele oorlogsschepen aanwezig in de Zwarte Zee.

Daarnaast heeft de Amerikaanse minister van Defensie Austin tijdens een bezoek aan Duitsland vanochtend aangekondigd de terugtrekking van Amerikaanse militairen uit Duitsland, dat is ingezet onder oud-president Trump, stop te zetten. Het Pentagon zal juist 500 extra troepen naar de basis in Duitsland overplaatsen.

2021-04-13 12:35:39

Aangeboden door: nos.nl