De stal is gebouwd met een forse Europese subsidie. “Ik heb voor 160.000 euro geïnvesteerd en kreeg ruim 40.000 euro terug uit Brussel”, vertelt Puech d’Alissac. De zuidkant is open, dat zorgt volgens hem voor een frisse wind. Aan de noordkant hebben de witte Charlolais-koeien beschutting van hooibalen.

Het voer komt van eigen land. Puech d’Alissac teelt mais en een kruidig gras, waarvan de zaden afkomstig zijn uit Nederland. “Dat geeft het kuilgras een lekkere smaak en zorgt voor goed vlees op de botten”, legt hij uit. Bovendien houdt het volgens de boer stikstof vast.

Op de stal prijkt het bekende bordje waar op staat dat het project mede mogelijk is gemaakt met geld van de EU. “Ik kan niet zonder de subsidie, want dan heb ik geen inkomen. Mijn bedrijf heeft het nodig om te overleven.”

‘Neem Nederland als voorbeeld’

De kippen scharrelen even verderop: 850 kuikens en 400 kippen. Slachten doet Puech d’Alissac niet meer zelf, maar een keer per week komt op woensdag de slager langs. Het vlees wordt vervolgens lokaal verkocht. “Ik doe ook nog aan circulaire landbouw”, voegt hij er trots aan toe.

Europarlementariër Jan Huitema (VVD) vindt de subsidies voor de Franse boeren maar niks. “Ze zijn veel te afhankelijk van de subsidiepotten uit Brussel. Een boer moet z’n inkomen uit de markt halen. Het is leuk zo’n bedrijf, maar de Franse boeren zijn niet concurrerend, dus stop ermee.”

Huitema wil het Nederlandse landbouwbeleid als voorbeeld stellen. “Nederland zet in op smaak, kwaliteit en opbrengst. De Franse boer moet modern worden. Kijk naar Nederland als gidsland.”

Die woorden zijn niet aan de Fransen besteed. De minister slaat de bal terug en zegt dat Nederland niet zo gierig moet zijn als rijk land. “Die kortingen die jullie bedongen hebben bij de begroting moeten zo snel mogelijk afgebouwd worden.”

Boer Puech d’Alissac schudt z’n hoofd. Hij concentreert zich op de koeien. “Weet je dat ons vlees het beste smaakt. In België houden ze ook Charlolais-koeien, maar die mesten ze te vet. Dat gaat ten koste van de smaak.”

2020-02-19 20:38:00

Aangeboden door: nos.nl