‘Onderlinge spanning riskanter dan Hamasraketten’

Het zijn die geweldsuitbarstingen die NOS-correspondent Ankie Rechess zorgen baren. Relschoppers vallen bewust gebouwen aan die symbool staan voor de zogenoemde coëxistentie. Zo werd gisteren het theater van Acre in brand gestoken, dat al jaren wordt gerund door Arabieren en Joden.

Rechess woont nu ruim 25 jaar in Israël. Nooit eerder zag ze zo’n heftige uitbarsting van onderling geweld in Israëlische steden. “Gisteren barstte een professor uit Jaffa op televisie in tranen uit. Hij vroeg zich af hoe het zo ver kon komen.”

Ze legt uit dat de relschoppers voornamelijk extremistische jongeren zijn aan beide kanten van het spectrum. “Dat zijn relatief kleine groepen die opereren als een soort knokploegen. Zij voeren het op. Maar het is ook een onderbuikgevoel dat de Arabische sector is verwaarloosd in Israël, wat er nu in alle hevigheid uitkomt.

“Arabieren, die zo’n 20 procent van de bevolking van Israël vormen, maken bijvoorbeeld geen deel uit van de regering en worden niet opgeroepen voor het leger, wat hier het grootste goed is, inclusief allerlei privileges”, zegt Rechess.

Aan de andere kant wint in Israël het gedachtengoed van de anti-Arabische radicale rabbijn Meir Kahane aan populariteit, met name onder een handjevol extremistische jongeren. Dat leidt tot polarisering, zegt Rechess. “Daarom is dit ook echt een wake-upcall. Het is een probleem dat in potentie gevaarlijker is voor Israël dan die raketten vanuit Gaza.”

Rechess benadrukt dat de afgelopen dagen steeds meer Arabieren en Joden gezamenlijk de straat opgingen als een tegenprotest. “Die mensen laten daarmee zien dat ze niet van hun stuk zijn te krijgen door al dat geweld. Ik ben blij dat de normale stem door lijkt te komen.”

2021-05-15 16:56:05

Aangeboden door: nos.nl