Nederlanders eten per persoon de meeste vleesvervangers van Europa. Ook geven Nederlanders van alle Europeanen het meeste geld uit aan vleesvervangers. Dat blijkt uit onderzoek onder de elf Europese landen met de grootste markten voor vleesvervangers van marktonderzoeksbureau Nielsen, in opdracht van non-profit organisatie ProVeg.

“De uitkomsten zijn verrassend. We wisten al wel dat Nederland een van de koplopers is, maar niet dat we ook per persoon de meeste vleesvervangers eten van Europa”, zegt Pablo Moleman, milieu-econoom en mede-oprichter van ProVeg.

Ook maakt de plantaardige kaas zijn intrede. De verkoop daarvan is met 400 procent toegenomen in de afgelopen twee jaar.

Kleine markt, maar steeds groter

Het aandeel vleesvervangers ten opzichte van de totale vleeswarenmarkt is nog slechts 2,5 procent. Voor de plantaardige zuivel ligt het marktaandeel wel wat hoger. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld 17 euro per persoon per jaar aan vleesvervangers uitgeven en zo’n 870 gram aan vleesvervangers eten per jaar. Dat staat gelijk aan ongeveer negen burgers.

Ook Remko Vogelenzang, directeur van Bobeldijk Food Group, ziet de opmars van vleesvervangers. Het bedrijf begon als slagerij, maar is uitgegroeid tot producent van vleesvervangers voor (huis)merken.

2021-05-10 07:08:38

Aangeboden door: nos.nl