Voor veel ‘tankers’, zoals mannen en vrouwen worden genoemd die de tanks bedienen, is het vandaag de eerste keer dat ze met echte munitie kunnen schieten. Ook korporaal Robin heeft tot nu toe alleen nog gevechtssimulaties gedaan. De ervaring die hij vandaag opdoet is onmisbaar, zegt hij. “Je voelt de terugslag, hoe zwaar het is om de schietbuis te draaien, het is totaal anders.”

Ook De Borst is heel blij dat de tanks weer terug zijn. “De tank blijft onvervangbaar. Naast alle cyberaanvallen, drones, hebben de conflicten van de afgelopen jaren juist aangetoond: op het slagveld heb je een tank nodig. Ook bij een missie die vooral bedoeld is om af te schrikken, zoals in Litouwen, heb je tanks nodig om serieus genomen te worden.”

Is dit de eerste stap naar een Europees leger, zoals bijvoorbeeld de Franse president Macron het voor zich ziet, onder commando van Brussel? Zo ver is het nog niet, zeggen zowel De Borst als Ruppelt. “Een Europees leger is een heel ambitieus doel. Er zijn veel verschillen op tactisch, technisch en cultureel gebied.” Toch kan zijn bataljon wel als rolmodel gelden, zegt Ruppelt. Hij ziet ook veel interesse uit de rest van Europa. “Het bespaart kosten en breidt je mogelijkheden uit.”

2021-06-14 21:09:03

Aangeboden door: nos.nl