VN-veiligheidsraad bijeen

Secretaris-generaal Guterres van de Verenigde Naties heeft bij aanvang van een virtueel spoedoverleg van de VN-Veiligheidsraad alle partijen opgeroepen het geweld te staken. “Deze zinloze cyclus van bloedvergieten, terreur en vernietiging moet onmiddellijk stoppen.” Hij waarschuwde dat het conflict “verwoestende gevolgen” voor de hele regio kan hebben.

“Ik ben geschokt door het toenemende aantal Palestijnse burgers, onder wie veel vrouwen en kinderen, die in Gaza zijn omgekomen door Israëlische luchtaanvallen. Ik betreur ook de doden in Israël als gevolg van raketten die zijn afgevuurd vanuit de Gazastrook”, aldus de VN-chef.

De afgelopen week heeft de Veiligheidsraad al twee keer achter gesloten deuren vergaderd over de escalatie van het geweld, maar dat heeft niet tot een gezamenlijke verklaring geleid, door tegenwerking van de Amerikaanse delegatie. De VS wilde daarmee voorkomen dat de Amerikaanse bemiddeling tussen de partijen zou worden bemoeilijkt.

Grens met Egypte open

Egypte heeft een dag eerder dan gepland een grensovergang naar de Gazastrook geopend, zodat gewonde Palestijnen naar Egyptische ziekenhuizen kunnen worden overgebracht. De overgang was sinds donderdag gesloten vanwege de viering van het einde van de Ramadan en zou eigenlijk pas morgen weer open gaan, maar de Egyptische autoriteiten zeggen deze “buitengewone” stap te nemen om een “gebaar van solidariteit” met de Palestijnen te tonen.

Gisteren en vandaag heeft Egypte al 16 ambulances naar de Gazastrook gestuurd om slachtoffers op te halen. Een bron meldt aan het Britse persbureau Reuters dat drie bussen met in totaal 263 inwoners uit Gaza de grens al zijn overgestoken.

2021-05-16 17:47:43

Aangeboden door: nos.nl