Werken in een kantoortuin is ongezond. Tot die conclusie komen de makers van het tv-programma De Monitor na een rondgang onder 90 bedrijfsartsen. Werknemers die bij hen komen noemen de kantoortuin vaak als oorzaak voor hoofdpijn, stress en burn-outverschijnselen. Maar hoe moet een kantoor er dan uitzien?

Onder architecten en interieurontwerpers is al langer bekend dat kantoortuinen, waar veel medewerkers bij elkaar in één ruimte zitten, een negatief effect kunnen hebben op de gezondheid en prestaties van het personeel.

“De rechttoe rechtaan kantoortuin werkt niet”, zegt ontwerper Niek Joanknecht van architectenbureau Firm Architects. Een Amsterdams kantoor dat hij in 2018 opleverde werd door internationaal interieurblad Frame genomineerd als best ingerichte kantoor ter wereld.

“Er gaat in de meeste kantoortuinen een heleboel mis. Zo staat de klimaatinstallatie vaak niet goed afgesteld, waardoor er te weinig luchtcirculatie is. Dan is het ook te warm op de ene plek en te koud op de andere plek. Daarnaast is er in veel kantoren te weinig daglicht en klagen medewerkers over de akoestiek.”

Witte ruis

Van luid telefonerende collega’s en spontane overlegjes aan bureaus worden mensen onrustig. “Ze voelen zich minder comfortabel op hun werkplek. Dat leidt ertoe dat medewerkers minder productief en minder gelukkig zijn”, aldus Joanknecht.

Voor een slechte akoestiek – soms regelrechte herrie – zijn allerlei oplossingen. “Ontwerpers spreken over A,B,C: absorb, block en cover. Zachte materialen en panelen absorberen geluid, afgesloten ruimtes houden geluid tegen en met zachte muziek of het uitzenden van witte ruis kun je geluid naar de achtergrond laten verdwijnen.”

Aan de hoeveelheid daglicht op werkplekken kan vaak makkelijker iets gedaan worden, bijvoorbeeld door bureaus dichter bij ramen neer te zetten.

2020-02-24 20:40:08

Aangeboden door: nos.nl