De Duitse stad Tübingen stopt met het testproject “Veilig Open”, waarbij mensen met een negatieve coronatest weer vrij naar winkels en theaters konden. Volgens de nieuwe maatstaven van de landelijke politiek zijn er in het district te veel besmettingen om verantwoord verder te kunnen. Burgemeester Boris Palmer sluit de deuren, maar met flinke tegenzin.

Tübingen verwierf in maart internationale bekendheid met het project. Als eerste gemeente in Duitsland bood ze op verschillende plekken in het stadscentrum gratis coronatesten aan. Met een negatieve uitslag ontvingen burgers een dagkaart waarmee ze weer vrij op het terras konden zitten en zonder afspraak konden winkelen. Ook musea en theaters konden op deze manier weer bezoekers ontvangen.

In no time kreeg het universiteitsstadje van ruim 90.000 inwoners een golf van toeristen over zich heen. Op het hoogtepunt werden 36.000 coronatests per dag afgenomen; vooral bij dagjesmensen van buiten de regio die ook snakten naar een biertje op het terras of een toneelvoorstelling. Het werd er zelfs zo druk dat het hele doel van het project – veilig winkelen – in gevaar kwam. Dat dwong burgemeester Palmer begin april al om de terrassen te sluiten en de dagkaart alleen nog aan de eigen inwoners aan te bieden.

2021-04-22 16:32:01

Aangeboden door: nos.nl