Of de anticonceptiepil terugkomt in het basispakket van de zorgverzekering is aan een nieuw kabinet. Dat zei demissionair minister Van Ark van Medische Zorg woensdagmiddag in een debat met de Kamer. Eerder dit jaar drong een meerderheid van de Kamer aan op de terugkeer van de pil in het basispakket, toen een motie daartoe van de PvdA werd gesteund.

De pil verdween in 2011 voor de meeste vrouwen uit de basisverzekering. Alleen meisjes onder 18 krijgen de kosten vergoed. Tussen 18 en 21 jaar worden de kosten van het eigen risico afgetrokken. Vanaf 21 jaar moeten vrouwen het zelf betalen of via de aanvullende verzekering.

Van Ark denkt dat het naar schatting 25 tot 60 miljoen euro gaat kosten als de pil weer volledig wordt vergoed. Zo’n beslissing vindt ze nu niet aan een demissionair kabinet.

SP-Kamerlid Hijink vindt dat een zwak argument omdat het de overheid zelf geen geld kost, maar verrekend zal worden via de premie die zorgverzekeraars vaststellen. Als die stijgt betaalt iedereen mee, in plaats van nu alleen vrouwen, aldus het SP-Kamerlid. Mogelijk leidt de terugkeer van de pil in het basispakket ook tot minder ongewenste zwangerschappen en dus minder abortussen, zeggen voorstanders van de terugkeer van de pil in het basispakket.

Van Ark is niet voor het vergoeden van de pil, omdat het volgens haar niet om “medische noodzaak” gaat.

Naast de VVD stemden begin dit jaar ook CDA, PVV en SGP tegen het voorstel. Samen hadden ze toen 74 zetels; nu hebben deze partijen er 69. Niet duidelijk is nog hoe nieuwe partijen tegen de zaak aankijken.

2021-06-30 20:07:28

Aangeboden door: nos.nl