Er is nieuwe hoop voor clusterhoofdpijn-patiënten. Onderzoekers hebben een nieuwe behandeling gevonden die de zware hoofdpijnaanvallen moet voorkomen. Naar schatting hebben in Nederland zo’n 3000 last van zogenoemde suïcide headache, oftewel ondraaglijke hoofdpijn.

Hoogleraar neurologie Michel Ferrari van het LUMC in Leiden is een van de toponderzoekers naar clusterhoofdpijnen in Nederland. Met zijn team ontwikkelde hij een methode waarbij de achterhoofdzenuw wordt geprikkeld met een klein apparaatje dat onder de huid wordt geplaatst.

“De achterhoofdzenuw is een makkelijk bereikbare, oppervlakkig gelegen huidzenuw aan de achterkant van het hoofd, die verbonden is met de hersenstam”, legt Ferrari uit. “Dit verklaart waarom stimulatie ervan aanvallen van clusterhoofdpijn kan voorkomen. Mensen krijgen een electrode bij de schedel, met een draadje naar een batterij bij de buik of bil.”

Ferrari deed samen met een team van een speciale studiegroep tien jaar lang onderzoek onder 131 mensen in verschillende landen. Bij meer dan de helft verminderde de aanvallen en de intensiteit, 16 procent was helemaal vrij van hoofdpijnaanvallen.

Voor patiënt Monique van Oosten komt de nieuwe behandeling meer dan geroepen. Sinds 2005 lijdt Van Oosten aan clusterhoofdpijnen, maar tot nu toe sloeg geen enkele behandeling aan:

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft besloten dat achterhoofdzenuwstimulatie voor chronische clusterhoofdpijn door de zorgverzekering zal worden vergoed. “Dit is geweldig nieuws voor al die patiënten die al zo lang last hebben van onbehandelbare ondragelijke clusterhoofdpijnen”, reageert patiëntenorganisatie Hoofdpijnnet.

2021-06-17 05:45:59

Aangeboden door: nos.nl