De kersverse bevelhebber van de krijgsmacht is somber over de toekomst als Defensie er geen geld bij krijgt. Dat maakte generaal Onno Eichelsheim duidelijk bij zijn aantreden.

De huidige begroting betekent volgens Eichelsheim “dat je de oorlog uiteindelijk verliest, omdat je de dreiging negeert”. Hij wees erop dat Nederland de begrotingsafspraak met de NAVO niet nakomt. “Dat ondermijnt onze geloofwaardigheid als collectief en schaadt tegelijkertijd ons eigen belang”, zei hij tijdens de ceremonie in de Ridderzaal waar hij het commando kreeg.

In de NAVO is afgesproken dat de lidstaten over drie jaar 2 procent van het bruto binnenlands product uitgeven aan Defensie. Nederland zit nu op 1,4 procent.

Naïviteit

Op deze manier kunnen “we ons grondgebied en dat van onze bondgenoten niet beschermen”, zei Eichelsheim. Volgens hem zijn brandhaarden dichterbij dan mensen zich realiseren. Hij verwees daarbij naar Oekraïne en Syrië. “De naïviteit en overtuiging dat het ons niet raakt, moeten we echt ver achter ons laten.”

Demissionair minister Bijleveld beaamde bij de overdracht dat de krijgsmacht voor grote uitdagingen staat. “Een militair aanzwellend China, en een Rusland dat raketten klaarzet met de neus naar Europa, en troepen op de grens met Oekraïne. Dictators in meerdere landen die democratie verpulveren.”

Eichelsheim was eerder onder meer baas van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Hij volgt Rob Bauer op, die zo’n 3,5 jaar Commandant der Strijdkrachten was.

2021-04-15 17:25:01

Aangeboden door: nos.nl