Vanaf volgende week wordt de nieuwe rechtbank in Amsterdam in gebruik genomen. Maandag zijn de eerste zittingen gepland.

De bouw van het pand aan de Parnassusweg in stadsdeel Zuid startte in oktober 2017. Het is ontworpen door het Rotterdamse Kaan Architecten, heeft tien verdiepingen en beslaat zo’n 60.000 vierkante meter.

“Een gezagwekkend en vriendelijk gebouw”, zegt president van de rechtbank Christa Wiertz tegen NH Nieuws. Ze kijkt uit naar de opening. “We zijn al weken bezig met voorbereiden. Er is natuurlijk een hoop techniek wat moet werken en mensen moeten weten wat ze allemaal moeten doen.”

In het gebouw zijn meerdere zittingszalen. Op de bovenste verdiepingen komen zo’n duizend rechtbankmedewerkers te werken. Ook is er ruimte voor 200 advocaten, tolken en officieren van justitie.

Eerste rondleiding

Voordat de deuren officieel opengaan, kreeg een aantal bekende misdaadjournalisten en rechtbankverslaggevers als Saskia Belleman en Paul Vugts al een rondleiding. Zij hebben mee mogen denken over de inrichting van de persruimte.

Belleman vindt het pand groot en imposant. “Het zijn niet heel erg gastvrije gebouwen. Ze doen hun best, maar hier en daar een boompje of een plantje kan geen kwaad denk ik.” Vugts noemt het nieuwe pand statig. “Het natuursteen vind ik wel wat poenig. Dat is niet mijn persoonlijke smaak maar ik vind het verder prachtig.”

Voor het gebouw staat een hoog standbeeld genaamd Love or Generosity, van de Amerikaanse kunstenaar Nicole Eisenman. Dat werd in november vorig jaar al geplaatst. Het is een vijf meter hoge beeltenis van een gebukt figuur dat een nestje vasthoudt.

2021-04-29 09:34:52

Aangeboden door: nos.nl