In de nieuwe Tweede Kamer zitten straks 22 politici met een migratieachtergrond, zeven meer dan nu. Ruim driekwart van de Kamerleden heeft een academische opleiding afgerond, de rest heeft doorgeleerd in het hoger onderwijs (15 procent) of middelbaar onderwijs (7 procent).

Vrouwelijke Kamerleden

Volgende week nemen 59 vrouwen hun zetel in. Daarmee neemt het aandeel vrouwen in de Kamer toe van 35 naar 39 procent.

Drie vrouwelijke nieuwkomers hebben een primeur. Zo wordt GroenLinkser Kauthar Bouchallikht het eerste parlementslid dat een hoofddoek draagt. De Amsterdamse werd met voorkeursstemmen gekozen, net als haar partijgenoot Lisa Westerveld en Marieke Koekkoek van Volt.

Lisa van Ginneken van D66 komt als eerste transgender persoon in de Tweede Kamer. En Sylvana Simons is de eerste zwarte vrouwelijke fractievoorzitter van een in de Kamer vertegenwoordigde partij.

Veel Zuid-Hollanders

Waar komen de Kamerleden vandaan? Eerder al bleek uit een analyse van de NOS dat er maar heel weinig kandidaten uit Drenthe, Limburg, Friesland en Noord-Brabant op de lijst stonden. In Zuid-Holland woonden juist relatief de meeste kandidaten.

Die laatste provincie is inderdaad oververtegenwoordigd in de nieuwe Tweede Kamer: een derde van de Kamerleden woont er. Alleen op de vijftien zetels van het CDA zit vooralsnog niemand uit Zuid-Holland.

2021-03-26 18:42:20

Aangeboden door: nos.nl