Nieuwsuur heeft de Zilveren Nipkowschijf 2020 voor beste televisieprogramma gewonnen. Het actualiteitenprogramma van de NOS en NTR won volgens de jury het afgelopen coronajaar aan overtuigingskracht, “terwijl journalistiek bij de publieke omroep steeds meer verdrongen lijkt te worden door infotainment en het meningencircus”.

De nieuwsrubriek wist “mythes en misverstanden vaak als eerste uit de wereld te helpen”, door “snelle en scherpe vragen te stellen bij de dagelijkse actualiteit” en het uitvoeren van kritische onderzoeksjournalistiek, aldus de jury.

Ook wordt de serie vraaggesprekken met lijsttrekkers in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geroemd. De interviewtechnieken van presentatoren Mariëlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars waren “vasthoudend op een wijze die op televisie helaas zeldzaam begint te worden”. Politici hadden het vaak zichtbaar lastig in de studio, memoreert de jury. Denk-leider Azarkan en PVV-voorman Wilders zegden de interviewafspraak zelfs af.

Nieuwsuur is sinds 2010 op de buis, als opvolger van actualiteitenrubriek NOVA. Het NOS-NTR-programma is dagelijks om 21.30 uur op NPO2 te zien.

Even tot Hier en Srebrenica

De Zilveren Nipkowschijf wordt jaarlijks uitgereikt door een jury bestaande uit televisierecensenten en journalisten. De andere genomineerden waren het satirische programma Even tot Hier (BNNVARA) en de documentaireserie Srebrenica: de machteloze missie van Dutchbat (BNNVARA).

De docuserie De Wasstraat van omroep Human krijgt een speciale vermelding. In deze “verborgen parel op NPO2” worden werknemers van een autowasstraat gevolgd.

Vorig jaar ging de Nipkowschijf naar de docuserie Brieven aan Andalusië, over de migratie van programmamaker Stef Biemans van Nicaragua naar Spanje. Eerder wonnen onder meer De Luizenmoeder, Zondag met Lubach en Onze man in Teheran.

Oeuvreprijs voor Sinterklaasjournaal

Eerder werd al bekend dat Het Sinterklaasjournaal dit jaar de Ere Zilveren Nipkowschijf krijgt. Het kinderprogramma verdient deze oeuvreprijs vanwege de “vaste waarde in de viering van het kinderfeest”, waarbij op een creatieve manier televisie wordt geproduceerd “in het schemergebied tussen feit en fictie”.

Ook wordt de rol in de Zwarte Pieten-discussie benoemd; omroep NTR introduceerde in 2014 de Roetveegpiet, in 2019 verdwenen alle Zwarte Pieten.

Radioprijs

Tot vorig jaar werd de Zilveren Reissmicrofoon voor beste audio gelijktijdig met de Nipkowschijf uitgereikt, maar dat is dit jaar op 10 september. Voor de prijs zijn de alternatieve radiozender Kink, de podcastafdeling van NRC en NPO Radio 4-programma Opium (AVROTROS) genomineerd. De 3FM-podcast Sorry voor mijn broertje krijgt een speciale vermelding.

De Nederlandse Top 40 krijgt de Ere Reissmicrofoon, de oeuvreprijs. De hitlijst heeft een “enorme verandering gebracht” in de radiowereld, zegt de jury. “Je spreekt tegenwoordig over ‘Top 40-stations’ en ‘Top 40-hits’.” De lijst wordt sinds 1965 samengesteld en is meermaals van radiozender verhuisd. Tegenwoordig zendt Q-Music de Top 40 uit.

2021-06-24 17:01:03

Aangeboden door: nos.nl