Nederland stuurt binnen elke dagen medische hulpmiddelen, waaronder zuurstof, naar Suriname. Volgens demissionair minister De Jonge gebeurt dat vanwege de “schrijnende coronasituatie” in het land. Ook vertrekt er versneld medisch personeel vanuit Nederland.

Vanwege het hoge aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, schaalde de Surinaamse regering gisteravond op naar het hoogste risiconiveau, code paars. De ziekenhuizen kampen onder meer met een gebrek aan zuurstof voor covid-patiënten en de regering zei niet meer te kunnen instaan voor de volksgezondheid.

President Santokhi zei op een ingelaste persconferentie dat mogelijk op zondag vanuit buurland Frans Guyana extra zuurstof wordt geleverd. Ook meldde hij al dat komende week vanuit Nederland hulpgoederen komen.

Verwantschap

De hulpmiddelen bestaan onder meer uit zuurstofcontainers, schrijft minister De Jonge. Die containers worden met hulp van defensie zo snel mogelijk naar Suriname gebracht. Volgens De Jonge ligt hulp vanuit Nederland voor de hand “gezien ons bijzondere relatie met Suriname en de nauwe verwantschap tussen onze samenlevingen”.

2021-05-29 09:43:13

Aangeboden door: nos.nl