Het Noorse staatsolie- en gasbedrijf Equinor gaat vanaf 1 oktober meer gas leveren aan Europa. Het gaat om 2 miljard kubieke meter extra gas voor de komende herst- en winterperiode.

Volgens Equinor is het een goed moment voor extra gasleveranties omdat de Europese markt kampt met tekorten. Door een koud voorjaar is de gasvoorraad gekrompen en die voorraden zijn de afgelopen maanden onvoldoende aangevuld. Ook levert Rusland minder gas dan voorheen.

Door de schaarste loopt de gasprijs op en kunnen miljoenen huishoudens een fors hogere energierekening verwachten. Door het extra aanbod uit Noorwegen zullen de energieprijzen naar verwachting minder stijgen dan werd aangenomen.

Na Gazprom is Equinor de grootste gasleverancier van Europa. Het bedrijf heeft van de Noorse overheid toestemming gekregen om extra gas te halen uit twee velden voor de Noorse kust.

De vraag naar gas is door het economische herstel na corona gestegen. Prijzen kunnen door een warme winter dalen, maar ook het omgekeerde is waar; door een strenge winter zullen prijzen stijgen.

2021-09-20 18:05:54

Aangeboden door: nos.nl