Het kabinet heeft de notulen van een groot aantal ministerraden openbaar gemaakt. Die gaan over de besprekingen rond de toeslagenaffaire.

De notulen zijn te lezen op de website van de Rijksoverheid.

De publicatie van de notulen werd afgelopen vrijdag toegezegd door het kabinet na berichtgeving door RTL Nieuws, dat in een reconstructie op basis van bronnen onder meer meldde dat het kabinet bewust informatie over de toeslagenaffaire heeft achtergehouden voor de Tweede Kamer. Ook werd er volgens RTL in de ministerraad geklaagd over kritische Kamerleden, onder wie CDA’er Pieter Omtzigt, die een belangrijke rol speelde in de toeslagenaffaire.

Dat ligt zeer gevoelig, niet alleen omdat de toeslagenaffaire een zeer delicaat onderwerp is waar dit kabinet al over is gevallen. Onlangs leidden opmerkingen van VVD-leider Rutte over Omtzigt in de formatie tot een motie van afkeuring in de Tweede Kamer. Juist vertrouwen en de wens voor “een nieuwe bestuursstijl” staan in de formatie bovendien centraal.

Dat de notulen van de ministerraad worden gepubliceerd is hoogst uitzonderlijk. Deze stukken blijven normaal gesproken 25 jaar geheim, al kunnen wetenschappers ze soms al na ongeveer 20 jaar gebruiken voor onderzoek.

2021-04-26 20:10:21

Aangeboden door: nos.nl