Beide verkenners schreven aanvankelijk in een brief aan de Kamer dat een “functie elders” voor Omtzigt “op geen enkele wijze” is besproken met de lijsttrekkers. Uit stukken over de vertrouwelijke gesprekken, die vanochtend zijn vrijgegeven, bleek echter dat Rutte in een onderhoud met de verkenners had gezegd: “Je moet wat met Omtzigt: minister maken“.

Ook vandaag herhaalde Ollongren dat er in haar herinnering met de fractievoorzitters nooit over is gesproken. In haar eigen aantekeningen en in die van Jorritsma stond dit volgens haar ook niet.

De notitie die gefotografeerd was, had ze op dat moment naar eigen zeggen ook nog niet gelezen. De tekst is volgens haar van de ambtelijke ondersteuning, al zei ze wel dat de oud-verkenners er verantwoordelijkheid voor nemen en dat de Kamer dus onjuist is geïnformeerd – “te goeder trouw”.

Afgelopen week wist ze dat naar eigen zeggen nog niet, want ze was geen verkenner meer. Daardoor kon ze de notities ook niet meer inzien. “Als je geen verkenner meer bent, dan is dat ook niet meer jouw informatie.” Nadat ze gisteravond over de inhhoud was geïnformeerd, heeft ze vanmorgen de aantekeningen alsnog ingezien.

‘Wegpromoveren’

De fracties in de Kamer willen precies weten hoe het zit en of de “functie elders” uitgelegd kan worden als een manier om Omtzigt “weg te promoveren”, zoals CDA-leider Hoekstra zich afvroeg. Ook aan zo’n soort gesprek zei Ollongren geen herinnering te hebben. Suggesties dat Omtzigt wellicht minister zou moeten worden of Kamervoorzitter staan haar niet bij.

Volgens Ollongren is de CDA’er blijkens de notitie besproken in de context van een gesprek over de stabiliteit binnen het CDA en de rol die de partij zou kunnen spelen in een coalitie. Dat dit deel uitvoerig wordt beschreven in het memo, komt volgens Ollongren doordat er nou eenmaal veel aantekeningen worden gemaakt in een verkenning. “De ambtenaren die dit werk doen, notuleren alles heel uitvoerig”, reageerde ze op vragen van Hoekstra.

Kijk hier terug hoe Ollongren zegt geen herinnering aan Rutte’s woorden te hebben, en hoe Wilders haar niet gelooft.

2021-04-01 23:35:56

Aangeboden door: nos.nl