Profvoetballers geven een ruime onvoldoende aan de acceptatie van homo- en biseksualiteit in de voetbalwereld. Zeven op de tien spelers zeggen de voetbalwereld als homo-onvriendelijk te ervaren.

Opmerkelijk daarbij is dat de spelers zichzelf niet als het probleem zien, negen op de tien spelers geven aan dat ze een homoseksuele medespeler zouden steunen. Dat concludeert het Mulier Instituut na onderzoek in opdracht van de Alliantie Gelijkspelen, een samenwerkingsverband van verschillende organisaties om acceptatie van lhbti’ers in de sport te bevorderen. Van de 1044 betaald voetbalspelers vulden 118 profs de vragenlijst in.

Tot op heden is er geen enkele openlijk homo- of biseksuele betaalde voetbalspeler in de Nederlandse competitie. Bijna de helft van de spelers die aan het onderzoek meededen, begrijpt dat ook: 46 procent geeft aan dat het moeilijk is om als profvoetballer openlijk homo of bi te zijn.

De spelers wijzen daarbij op de homo-onvriendelijke spreekkoren, de machocultuur in de voetbalwereld en de rol van de media als voornaamste redenen voor voetballers om ‘in de kast’ te blijven. De cijfers zijn vergelijkbaar met eenzelfde onderzoek in 2014.

2021-06-07 07:03:17

Aangeboden door: nos.nl