De gemeente Hardenberg doet onderzoek naar mogelijke misstanden bij opvanghuis “De Werkelijkheid is Christus” (WIC) in Balkbrug. Cliënten van de zorginstelling sloegen alarm over misbruik van zorggelden en de kwaliteit van de zorg en de woningen.

Naar aanleiding van de klachten deden onder meer de GGD en de sociale recherche onderzoek. Op basis daarvan heeft de gemeente de WIC een ultimatum gesteld. Voor 1 juli moet een aantal verbeteringen zijn doorgevoerd, anders volgen maatregelen. “Wat die maatregelen precies zijn, daar lopen we niet op vooruit”, zegt een woordvoerder tegen RTV Oost.

De evangelische leef- en woongemeenschap in het Overijsselse dorp biedt sinds 1990 onderdak aan cliënten met verslavingen en psychiatrische problemen. Momenteel wonen er dertien mensen, het merendeel senioren.

‘Erbarmelijke omstandigheden’

De cliënten zeggen al jaren onder erbarmelijke omstandigheden te wonen. “Lekkende daken, schimmels, geen eigen sanitair”, zegt bewoner Ronald Kroezen. “En dat voor bewoners met een rugzakje. Allen vijftig jaar en ouder.” Ook zou het ’s winters heel koud zijn en in de zomer juist erg warm.

Kroezen stelde in 2019 al een zwartboek met klachten op. “De directie beloofde beterschap. We hebben ze toen een tweede kans gegeven maar sindsdien is er niets gebeurd. We zijn het nu helemaal zat.” Vertrekken is volgens hem geen optie. “Hier wonen voornamelijk senioren die vanwege hun uiteenlopende problemen nergens naartoe kunnen.”

Ambtenaren van de gemeente hebben naar aanleiding van de klachten samen met de brandweer het complex geïnspecteerd. Daaruit is geconcludeerd dat direct ingrijpen niet noodzakelijk is en dat het ultimatum van 1 juli afdoende is.

2021-05-06 12:32:25

Aangeboden door: nos.nl