Het vertrouwen in het nieuws is onder de meeste Nederlanders het afgelopen jaar verder toegenomen. Dat schrijft het Commissariaat voor de Media in het Digital News Report Nederland 2020, dat het samen met het Reuters Institute for the Study of Journalism opstelde. Enkel in de jongste doelgroep (18 tot 24 jaar) is het vertrouwen gedaald, meldt het commissariaat.

Los van het vertrouwen in het nieuws namen de zorgen over wat echt of nep is op internet dit jaar aanzienlijk toe. Volgens het onderzoek is daar een duidelijk effect van de pandemie te zien. 40 procent van de respondenten zegt dat ze in de afgelopen week foutieve of misleidende informatie over het virus zijn tegengekomen.

De bronnen waar de respondenten zich de meeste zorgen om maken zijn activisten en actiegroepen (37 procent). Journalisten en nieuwsorganisaties worden maar door 7 procent van de ondervraagden genoemd als onbetrouwbaar.

Online steeds belangrijker

Verder blijkt uit het rapport, waar begin dit jaar ruim 2000 mensen voor zijn bevraagd, dat de interesse in nieuws en politiek gedurende de coronacrisis is toegenomen. “De vraag is of de interesse ook na covid-19 hoog blijft en burgers sterker betrokken blijven bij nieuws en politiek dan voor covid-19”, zo werpen de onderzoekers op.

Twee derde van de jongeren tot 24 jaar noemt online nieuws en sociale media als voornaamste bron van nieuws. Onder 55-plussers is dat ruim 20 procent. Als het om gebruik van televisienieuws en print als voornaamste nieuwsmedia gaat, zijn de verhoudingen juist andersom.

Het NOS Journaal is nog steeds het nieuwsmerk met het grootste bereik en hoogste vertrouwen. Ook de meeste andere nieuwsmerken worden sterk vertrouwd, aldus het commissariaat.

Omdat veel mensen tijdens de coronacrisis veel tijd thuis hebben doorgebracht, worden ook lokaal nieuws en lokale media belangrijk geacht. Dat geldt wel meer voor ouderen dan voor jongeren. Een vijfde van de mensen onder de 35 jaar volgt het lokale nieuws. Bij 55-plussers is dat twee maal zoveel. Vooral berichten over lokale politiek en bestuur en economische verhalen worden goed gelezen.

2021-06-23 07:18:54

Aangeboden door: nos.nl