De gemoederen in Jeruzalem lopen hoog op rond de mogelijke huisuitzetting van vier Palestijnse families. Zij zouden plaats moeten maken voor Joodse kolonisten. De afgelopen avonden kwam het telkens tot gewelddadige botsingen tussen Palestijnse demonstranten en Israëlische ordetroepen. Daarbij vielen zeker tien gewonden. Meerdere Palestijnen werden gearresteerd.

Aanleiding voor de protesten is een besluit van een Israëlische rechter dat de Palestijnse bewoners van vier huizen in Oost-Jeruzalem hun woningen moeten verlaten. Maandag besluit de rechter naar verwachting of de families nog in beroep mogen tegen hun huisuitzetting.

De zaak draagt bij aan de spanningen in en rond Jeruzalem die de afgelopen weken al waren opgelopen.

De woningen zijn onderwerp van een langslepende politieke en juridische strijd. De Palestijnse bewoners zeggen er sinds de jaren 50 te wonen, nadat ze waren gevlucht uit hun dorpen en steden tijdens de oorlog rond de oprichting van Israël in 1948. Maar volgens de Israëlische autoriteiten is de grond waarop de Palestijnen wonen, in de wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem, niet van hen. Voor 1948 zou de grond namelijk eigendom zijn geweest van Joodse organisaties.

Palestijnen en mensenrechtenorganisaties verzetten zich tegen het besluit van de rechter tot huisuitzetting, dat ze discriminerend noemen. “Palestijnen die voor 1948 bezittingen hadden in Israël, kunnen geen aanspraak maken op hun huizen en grondgebied daar”, zegt Hagit Ofran van actiegroep Peace Now. Volgens haar mag Israël zijn wetten niet gebruiken om inwoners van bezet gebied te verjagen.

Israël ziet Jeruzalem als zijn ongedeelde hoofdstad, maar volgens internationaal recht geldt Oost-Jeruzalem als bezet Palestijns gebied.

Een van de families die plaats moeten maken, is het gezin van Elissar Abuhassna. “Dit is mijn favoriete plek van het huis”, zegt de 22-jarige op de binnenplaats van de woning. Sinds haar geboorte woont ze op deze plek. “Vroeger speelde ik hier buiten met onze buurkinderen. Maar nu hebben we Israëlische kolonisten naast ons wonen.”

2021-05-06 20:57:52

Aangeboden door: nos.nl