Mary Schaars (63 jaar) uit het Gelderse Gendt slaapt al zo’n twaalf jaar met een apneu-apparaat. Ze kan niet zonder. Toen vorige week het nieuws naar buiten kwam dat Philips gebruik van de machine afraadt omdat er schadelijke schuimdeeltjes en gassen ingeademd kunnen worden, heeft ze één nacht proberen te slapen zonder het hulpmasker op. “Dat nooit weer”, reageert ze nu. “Zo brak als ik wakker werd. En hoofdpijn. Je bent jezelf niet. Net als vroeger.”

De Apneuvereniging, die sinds vorige week overspoeld wordt met vragen, herkent het. “Wij krijgen van veel leden te horen dat ze het wel proberen, twee of drie nachtjes zonder apparaat, maar dat ze toch weer besluiten om hem wèl te gebruiken. Ondanks de risico’s”, zegt bestuurslid Marijke IJff in het NOS Radio 1 Journaal.

In Nederland zijn er ongeveer 50.000 gebruikers van deze apparaten. Philips adviseerde patiënten de machines niet meer te gebruiken en een arts te raadplegen. “Dat is ook ons advies”, aldus IJff. “Er zijn mensen die gemiddeld vijftig ademstops per uur hebben. Als je dan niet zo’n apparaat gebruikt, word je ’s morgens gesloopt wakker.”

Bovendien verhoogt apneu op lange termijn de kans op hart- en vaatziekten. Schaars: “Dus ja, wat is erger? Bij gebruik een kleine kans op het inademen van schadelijks stoffen, of ellende bij het niet-gebruiken? Ik weet het wel.”

2021-06-23 06:30:38

Aangeboden door: nos.nl