Een paar uur nadat bij een Israëlisch festival ter ere van het joodse feest Lag Baomer zeker 44 mensen zijn doodgedrukt, komen steeds meer schrijnende verhalen van ooggetuigen naar buiten. “Het voelde als een eeuwigheid”, zegt een van de gewonden over het moment waarop het misging tegen lokale media. “Overal om mij heen lagen dode mensen.”

Bij de ramp zijn ook kinderen omgekomen. Zo’n 150 mensen zijn volgens hulporganisaties naar ziekenhuizen gebracht; sommigen zijn er slecht aan toe.

Het hoofd van de hulpdiensten zegt in een verklaring dat het “moeilijk is om de omvang van de ramp te beschrijven”. Een ambulancemedewerker, die als een van de eersten ter plekke was, beschrijft de chaos die hij aantrof: “Het was moeilijk om aan te zien. Tientallen mensen lagen gewond in een smal steegje, sommige gewonden liepen rond. Mensen schreeuwden van pijn.”

Grote drukte

Op de Meronberg verzamelden gelovigen zich gisteren rond de tombe van een rabbijn uit de tweede eeuw. Bij het graf mogen eigenlijk vijftig mensen aanwezig zijn, maar het waren er op een gegeven moment meer dan vijfhonderd. Op het festival waren naar schattingen meer dan 100.000 mensen bijeen.

“De uitgang was niet breed genoeg”, zei een ooggetuige in het ziekenhuis van Haifa:

2021-04-30 13:17:49

Aangeboden door: nos.nl