De gemeente Den Haag wil de raamprostitutie verplaatsen van het stadscentrum naar de rand van het centrum en de wijk Binckhorst. Daar moet een groot erotisch centrum komen. De mogelijkheden ervoor worden de komende tijd onderzocht.

Het idee komt van de wethouders Boudewijn Revis (gebiedsontwikkeling) en Kavita Parbhudayal (prostitutiebeleid). “De gezondheid en veiligheid van sekswerkers staat voorop”, zegt Parbhudayal. “De verplaatsing zou de kans bieden om een centrum te ontwerpen dat aan alle wensen en eisen voldoet op het gebied van hygiëne en arbeidsomstandigheden. Goede voorzieningen in combinatie met veiligheidsmaatregelen zullen bijdragen aan de fysieke en mentale gezondheid van de sekswerkers.”

Vrees voor illegaliteit

Uit onderzoek is gebleken dat er onder sekswerkers draagvlak is voor dit soort ideeën, op voorwaarde dat hun ramen niet tijdelijk worden gesloten.

De wethouders denken dat als er niks gebeurt, de prostitutie verdwijnt in de illegaliteit. Bovendien zouden de Doubletstraat en de Geleenstraat, waar nu sekswerkers zitten, verloederen. “Daarom wordt het tijd stappen te gaan zetten naar een nieuwe locatie, waar we goed grip op kunnen houden”, zegt Revis.

Vooral in de Doubletstraat is volgens omwonenden geregeld overlast. Bovendien is er soms sprake van misstanden, zoals uitbuiting, mensenhandel en mishandeling.

Particulier initiatief

De gemeente wil dat de verplaatsing vanuit een particulier initiatief wordt geregeld, meldt Omroep West. Het stadsbestuur maakt samen met een investeerder een plan, maar steekt zelf geen geld in het project.

Wat er na de verhuizing met de Doubletstraat en de Geleenstraat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Daar moet nog een plan voor worden bedacht.

Den Haag is niet de enige stad die de mogelijkheden bekijkt voor een erotisch centrum. Gisteren bleek dat Amsterdam er ook ideeën over heeft.

2020-02-20 11:53:32

Aangeboden door: nos.nl