Daniëlle Timmermans, hoogleraar risicocommunicatie en volksgezondheid (Amsterdam UMC), begrijpt de reacties. “Door de dubbele boodschap denken veel mensen: ik heb het al zo vaak gehoord dat ik er niet meer in geloof.” Ze verwijst naar de zogenoemde routekaart, waar het kabinet sinds oktober verschillende versies van heeft gepubliceerd. In het document staat wanneer risiconiveaus per regio worden verhoogd of verlaagd.

‘Voorspelbare’ aanpak?

“Juist met een grillig virus moet onze aanpak voorspelbaar zijn”, was de uitleg van coronaminister De Jonge destijds. Maar in de praktijk bleek dat er toch werd afgeweken van de routekaart bij het invoeren van nieuwe coronamaatregelen.

“Op het moment van publicatie was het document al achterhaald”, zegt Timmermans. “In die context denken mensen nu dan ook: het zal wel.” Eerdere plannen, zoals de opening van de terrassen, werden geregeld vooruit geschoven.

In eerste instantie zouden ze op 31 maart open kunnen, zinspeelde demissionair premier Rutte begin maart. Door de hoge besmettingscijfers werd die datum niet gehaald. Vervolgens werd 21 april de mikdatum. Nu is 28 april de dag waar veel mensen op wachten.

Zo ziet het openingsplan van het kabinet er nu uit:

2021-04-14 19:41:12

Aangeboden door: nos.nl