Het is de week van de waarheid in Ahoy, Rotterdam. Precies twee jaar na de winst van Duncan Laurence, op 18 mei 2019, is aanstaande dinsdag de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. Een jaar later dan gepland klinkt dan om 21.00 uur de bekende Eurovisietune, voor de vijfde keer op Nederlandse bodem.

Het zijn de laatste puntjes op de i, zegt uitvoerend producent Sietse Bakker. Twee jaar geleden was hij het eerste lid van het Songfestivalteam, dat inmiddels bestaat uit vele honderden mensen. “Na de winst van Duncan stonden we voor de taak snel de beste mensen in Nederland te vinden voor de organisatie van dit mega-evenement. Niemand kon toen vermoeden dat het Songfestival pas twee jaar later weer gehouden zou worden.”

Bakker doelt op de coronapandemie, die een editie in 2020 onmogelijk maakte. Na de afgelasting, riep hij meteen dat er een jaar later hoe dan ook een Songfestival zou zijn. “Daar ben ik altijd van overtuigd geweest. Ook al hadden alle artiesten in eigen land moeten optreden, het was doorgegaan.”

Terrasje pakken

Dat zo goed als alle deelnemende artiesten nu in Rotterdam zijn, voelt voor de organisator als de kroon op z’n werk. Toch is de beleving voor de delegaties volledig anders dan bij eerdere edities van het liedjesfestijn, zegt Bakker. “We vragen ze eigenlijk om constant in hun hotel te blijven. Alleen bij programmaonderdelen, zoals repetities en persconferenties, wijken ze daarvan af. Dus geen terrasje pakken, geen feestjes, en niet even winkelen.”

Daarbij is naast Ahoy een heel testcentrum opgezet. Artiesten, personeel, de pers en ook Sietse Bakker zelf moeten zich daar elke 48 uur laten testen op het coronavirus. “Ook al ben je negatief, is anderhalve meter afstand houden nog steeds de norm.” De organisatie heeft daarnaast ook bijna 200.000 FFP2-mondmaskers aangeschaft. Iedereen in het complex moet die dragen.

Benieuwd naar nog meer getallen over het Songfestival? Scroll dan door deze afbeeldingen:

2021-05-15 10:35:57

Aangeboden door: nos.nl