Het is al weken zeer onrustig in Jeruzalem en op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Bij confrontaties zijn de afgelopen dagen honderden Palestijnen en enkele tientallen Israëlische politieagenten gewond geraakt.

De spanningen lopen vooral op in de Oude Stad, waar veel Palestijnen na zonsondergang naartoe komen vanwege de ramadan. Ook de Tempelberg met de Al-Aqsamoskee bevindt zich daar.

Huisuitzetting

De directe aanleiding voor het geweld is de mogelijke huisuitzetting van enkele Palestijnse families in Oost-Jeruzalem. Zij moeten plaatsmaken voor Joodse kolonisten, oordeelde een Israëlische rechter eerder.

Vandaag zou duidelijk worden of de families in hoger beroep mogen gaan tegen dit besluit, maar de zitting van het Israëlische hooggerechtshof over de zaak is uitgesteld.

Jeruzalemdag

Daarmee is de angel er echter niet uit. Vandaag wordt opnieuw een spannende en mogelijk explosieve dag, verwacht correspondent Ties Brock. Het is Jeruzalemdag, de dag waarop Israël viert dat het Oost-Jeruzalem veroverde tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967. Op die feestdag trekken doorgaans nationalistische Israëliërs door de oude stad, onder wie vaak ook leden van extreem-rechtse groeperingen.

“Veel Palestijnen beschouwen die optocht als provocerend”, zegt Brock. De politie heeft overwogen om de route aan te passen. Ook zou het Joodse gelovigen vandaag verboden zijn om het terrein van de Al-Aqsamoskee te betreden. “De vraag is of de optocht doorgaat, en zo ja: op welke manier. Het kan tot verdere escalatie leiden.”

Internationale bezorgdheid

De toenemende spanningen in Israël trekken internationaal de aandacht. Vandaag overlegt de VN-Veiligheidsraad over de kwestie.

Dit weekend uitten de EU, Rusland en de VS al hun zorgen over het conflict. Paus Franciscus riep op om de confrontaties in Jeruzalem te stoppen. De stad is voor zowel joden, moslims als christenen een heilige plek.

2021-05-10 10:06:25

Aangeboden door: nos.nl