Het is opnieuw onrustig in Oost-Jeruzalem. Tienduizenden Palestijnen hebben zich op de heiligste dag van de ramadan verzameld rond de Al-Aksamoskee. De Israëlische politie en militairen zijn massaal aanwezig op straat. Agenten schieten met rubberen kogels en gebruiken flitsgranaten tegen stenengooiende Palestijnen.

Het is vandaag Lailat al Qadr, een belangrijke dag voor moslims. Ze herdenken in de “nacht van de goddelijke beschikking” dat Mohammed zijn eerste openbaring kreeg.

Huisuitzettingen

Het is al wekenlang onrustig in Jeruzalem en op de bezette Westelijke Jordaanoever. Tijdens de ramadan komen veel Palestijnen na zonsondergang naar de Oude Stad, waar ze slaags raken met de politie. Gisteravond en afgelopen nacht vielen daarbij meer dan 200 gewonden.

De directe aanleiding voor de recente onrust is de mogelijke huisuitzetting van vier Palestijnse families in Oost-Jeruzalem. De gezinnen moeten van de Israëlische rechter plaatsmaken voor Joodse kolonisten.

Vanavond valt de heiligste avond van de ramadan samen met de Israëlische feestdag Jeruzalemdag. Daarop wordt gevierd dat Israël tijdens de zesdaagse oorlog in 1967 Oost-Jeruzalem innam.

Maandag buigt het Israëlische hooggerechtshof zich over de vraag of de Palestijnse families nog hoger beroep mogen aantekenen in hun uitzettingszaak.

2021-05-08 22:38:11

Aangeboden door: nos.nl