Ook buiten de Veiligheidsraad worden internationale inspanningen geleverd om tot een staakt-het-vuren te komen. De Jordaanse koning Abdullah zei vandaag dat er intensief diplomatiek overleg plaatsvindt om, zoals hij het noemt, de Israëlische militaire escalatie een halt toe te roepen. Ook Egypte heeft aangeboden om te bemiddelen.

Rutte belt met Abbas en Netanyahu

Vanmiddag sprak demissionair premier Rutte met zowel premier Netanyahu als de Palestijnse president Abbas over het terugdringen van het geweld. Hij heeft daarbij de hulp van Nederland aangeboden om tot een staakt-het-vuren te komen, schrijft Rutte in een verklaring.

“Ik heb bij allebei mijn medeleven betuigd met de slachtoffers. Ik heb de raketbeschietingen op Israël veroordeeld. Israël heeft het recht zichzelf daartegen te verdedigen, maar moet als juist een sterk land ook diens verantwoordelijkheid nemen en bij zijn zelfbescherming proportioneel handelen binnen de grenzen van internationaal recht.”

Ook ging de demissionair premier in op de dreigende uitzetting van Palestijnse gezinnen uit een wijk in Oost-Jeruzalem, een van de aanleidingen voor de recente geweldsuitbarsting. Rutte zei dat hij erop heeft aangedrongen om de huisuitzettingen stop te zetten en “de status quo van heilige plaatsen te respecteren”.

Geweld gaat door

Ondertussen blijven de twee partijen elkaar bestoken met raketten. Uit Oost-Jeruzalem komen vanavond opnieuw berichten over ongeregeldheden. In de buitenwijk Beit Hanina werden zeven Israëliërs aangehouden omdat ze op bewoners zouden hebben geschoten.

Ook klinkt het luchtalarm weer in Israëlische steden nabij de Gazastrook. In Ashkelon raakte eerder vandaag een synagoge beschadigd nadat er een raket was ingeslagen. Volgens het Israëlische leger zijn de afgelopen week in totaal 3100 raketten vanuit de Gazastrook op Israël afgevuurd.

Premier Netanyahu zei vanmiddag dat de militaire operatie tegen Hamasdoelen in de Gazastrook voorlopig niet voorbij is. “Onze campagne tegen terroristische organisaties gaat met volle kracht door. Dat zal tijd kosten.”

In de Gazastrook zijn in de afgelopen zeven dagen 192 Palestijnen om het leven gekomen, meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Afgelopen nacht was de dodelijkste tot nu toe, met zeker 42 doden als gevolg van een reeks luchtaanvallen. Aan Israëlische kant vielen door raketten die werden afgevuurd door Hamas tot nu toe tien doden.2021-05-16 23:13:46

Aangeboden door: nos.nl