Dat heeft te maken met het aantal prikkels dat je brein momenteel gewend is, legt ze uit. “In de huidige situatie krijgen veel mensen minder prikkels dan normaal. Daardoor is je prikkelverwerking veranderd. Als er weer meer prikkels komen, reageert je brein daarop door bepaalde stofjes aan te maken. Bij te veel prikkels wordt dat onder meer cortisol, het stresshormoon.”

Bij langdurige stress of overprikkeling wordt te lang cortisol aangemaakt en dat kan leiden tot psychische klachten. “Het kan zijn dat je verrast wordt door die overprikkeling, dat je die nog niet kent. Dit omdat je deze drukte eerder goed kon verdragen; je was gewend aan deze hoeveelheid prikkels.”

Daarom is het belangrijk om bewust te zijn van de mogelijke gevolgen. “Als je de drukte opzoekt, moet je daar ook weer van herstellen. Met een paar mensen op een verjaardagsfeestje zitten, kan al te veel zijn”, zegt Edriouch. “Plan niet je hele weekend vol.”

‘Summer of love’

Dát veel mensen straks ‘inhaalgedrag’ zullen vertonen, lijkt zeker. “Maak je klaar voor the summer of love“, zegt Rick van Baaren, hoogleraar gedragsverandering van de Radboud Universiteit. “Alles wat je hebt ingehouden aan behoeftes, ga je overcompenseren. Dat is echt een psychologisch basisbeginsel.”

Dat geldt natuurlijk niet voor iedereen, maar het gros van de mensen zal meer doen van datgene wat is onderdrukt afgelopen jaar, zegt de hoogleraar. “Of dat nou naar de Keukenhof gaan is, of festivals bezoeken.” Maar dat gebeurt wel pas als mensen zich veilig voelen. “Er zal eerst gesnuffeld worden. Maar hoe veiliger mensen zich voelen, hoe meer ze toegeven aan dat opgebouwde verlangen.”

Op Koningsdag werden op meerdere plekken de coronamaatregelen al genegeerd:

2021-05-12 12:17:57

Aangeboden door: nos.nl