Die filmbeelden, gemaakt door kampgevangene Rudolf Breslauer in opdracht van kampcommandant Gemmeker, zijn deels ingekleurd. “Daardoor zijn ze akelig echt. Komt heel dichtbij. Dan maak je de overweging: is het nodig om een decor van een wagon te gebruiken om het verhaal te vertellen of is het verstandiger om te kiezen voor de originele bronnen om de geschiedenis van Kamp Westerbork te delen?”, zegt ze. Voor dat laatste is dus gekozen.

“Juist op deze plek moet je zorgvuldig zijn over het nadenken van het verder vertellen van het verhaal”, vindt ook Kortholt.

Goederenwagons nog wel bij herinneringscentrum

Van de goederenwagons die jaren geleden werden aangekocht, blijft wel een deel op het voormalige kampterrein staan. De twee goederenwagons van waaruit de namen van de 102.000 omgekomen Joden, Roma en Sinti klinken, gaan bijvoorbeeld niet weg. Twee andere goederenwagons, die nog gerestaureerd worden, gaan waarschijnlijk naar andere musea.

De personenwagon is naar het historische lokaalspoorstation van Groenlo gebracht. Dat is een oud station aan een verdwenen spoorweg. Het station is particulier bezit. “Alles behalve het station is verdwenen”, zegt eigenaar Ronald Wopereis. “We willen straks na restauratie op een stukje heraangelegd spoor een klein ritje maken. Daarbij krijg je een virtualrealitybril op waarbij je kunt zien hoe de stationsomgeving er vroeger uit zag.”

“We willen het hier voor toeristen aantrekkelijker maken en de geschiedenis laten herleven”, zegt Wopereis. Hij is blij met de aanwinst. “Ik denk dat we echt iets moois hebben gekregen. Zo’n originele wagon. Dat is echt bijzonder.”

2021-05-28 21:27:42

Aangeboden door: nos.nl