Op de Ginkelse Heide bij Ede zijn tientallen parachutisten uit deels historische vliegtuigen gesprongen om de Slag om Arnhem uit 1944 te herdenken.

Operatie Market Garden wordt normaal grootscheeps herdacht, dit jaar zijn er maximaal 15.000 mensen welkom die alleen te voet of per fiets mogen komen. Verder is de herdenking via een livestream van Omroep Gelderland te zien.

Bruggen

Market Garden was een gewaagd plan van de geallieerden om het oosten van Nederland te bevrijden om daarna snel door te kunnen stoten naar de Duitse hoofdstad Berlijn. Daartoe landden duizenden parachutisten ver achter de Duitse linies op de Ginkelse Heide. Zij moesten de bruggen over de Maas, Waal en Rijn heroveren op de Duitsers. Tegelijk zouden de Amerikanen vanuit het deels al bevrijde zuiden van Nederland oprukken.

Het plan mislukte, vooral omdat de Duitse tegenstand veel groter was dan aanvankelijk ingeschat. Ook de communicatie tussen de verschillende geallieerde troepen was slecht. De bevolking van Arnhem en Oosterbeek kwam klem te zitten tussen de strijdende partijen.

Bekijk hier een terugblik op Operatie Market Garden:

2021-09-18 11:25:57

Aangeboden door: nos.nl