Volgens militair psychiater en hoogleraar Eric Vermetten is er de afgelopen twintig jaar veel verbeterd rond de erkenning van PTSS bij veteranen en de behandeling ervan. “Het taboe is kleiner geworden, defensie heeft daar hard aan gewerkt.”

Zo’n 5 tot 8 procent van de veteranen krijgt volgens Vermetten te maken met PTSS. “Dat verschilt ook per missie. Afghanistan was een zware missie, waar ook actief is deelgenomen aan gevechtsacties. Daar ligt het percentage hoger, zo rond de 11 procent.”

Ongeveer de helft van die groep zoekt hulp en herstelt, de andere helft zoekt geen hulp of heeft onvoldoende baat bij een behandeling, zegt Vermetten. Opvallend is dat een deel van de veteranen pas vijf tot tien jaar na hun missie psychische klachten ontwikkelt.

“Hoe eerder een behandeling begint, hoe beter de prognose is”, zegt Vermetten. “Met een vroege behandeling zien we steeds vaker dat iemand toch weer op missie kan gaan. Mensen zijn daar heel blij mee, want ze hebben bewust voor dit werk gekozen. Het is belangrijk dat veteranen met klachten tijdig hulp zoeken, want er zijn heel effectieve behandelingen mogelijk.”

Virtual reality

Peter Bercx is een van de initiatiefnemers van de stichting ‘Help ze thuiskomen’, die vorig jaar is opgericht. De stichting zamelt geld in en werft fondsen om PTSS bij veteranen en anderen in geüniformeerde dienst meer bekendheid te geven, maar ook om onderzoek en behandeling van PTSS te financieren. Ze hopen genoeg geld bij elkaar te krijgen om een virtual reality-studio te realiseren.

“We hebben al ervaring met de behandeling van PTSS in virtual reality, met beeld, geluid en geur”, zegt Vermetten. “Je kunt het ook inzetten voor de preventie van PTSS. Zodat je militairen een eerlijk beeld kunt geven van wat een missie inhoudt en ze zo beter kunt voorbereiden.”

Volgens Vermetten moet de hulpverlening aan veteranen met PTSS vooral maatwerk zijn. “Bij sommigen werkt een hulphond heel goed, bij anderen een behandeling met EMDR en soms is medicinale cannabis een oplossing. Jongeren kunnen baat hebben bij een behandeling met virtual reality.”

Peter Bercx hoopt in ieder geval dat hij er met zijn werk aan kan bijdragen dat veteranen met PTSS niet onnodig lang met hun problemen blijven rondlopen. “Blijf niet thuis zitten, ga zelf geen doktertje spelen”, zegt hij. “Hulp vragen is geen zwakte.”

2021-06-26 09:37:30

Aangeboden door: nos.nl