Operazanger Plácido Domingo erkent dat hij vrouwen heeft misbruikt. De Spaanse zanger wordt al maanden beschuldigd van seksueel wangedrag bij zeker 27 vrouwelijke collega’s. Hij heeft altijd stellig ontkend, maar heeft nu excuses aangeboden voor zijn gedrag.

In een verklaring zegt Domingo de volledige verantwoordelijkheid te nemen voor zijn daden. “Ik heb de afgelopen maanden de tijd genomen om na te denken over de beschuldigingen tegen mij door verschillende collega’s”, stelt hij.

“Ik respecteer het dat de vrouwen zich uitspreken en ik wil ze laten weten dat ik oprecht spijt heb van het verdriet dat ik heb veroorzaakt.”

Hij zegt te begrijpen dat sommige vrouwen “het moeilijk vonden om zich uit te spreken, omdat ze bang waren dat dat hun carrière zou beïnvloeden. Hoewel dat nooit mijn intentie was, zou niemand zich zo moeten voelen”.

Van zoenen tot stalking

Uit onderzoek van de American Guild of Musical Artists, die operazangers vertegenwoordigt, blijkt dat de 79-jarige operazanger zich bij 27 vrouwen seksueel heeft misdragen. Dat gebeurde in een periode van twintig jaar.

De beschuldigingen variëren van zoenen op de mond tot handtastelijkheden en nachtelijke telefoontjes waarin hij vrouwen vroeg om naar zijn huis te komen. Hij vroeg ook vrouwen mee uit op een wijze die door enkele vrouwen als stalking werd ervaren.

Sommige vrouwen voelden zich onder druk gezet om met Domingo een seksuele relatie aan te gaan Hij was directeur van Los Angeles Opera. In oktober stapte hij op na beschuldigingen van wangedrag.

“Recente beschuldigingen in de pers hebben voor een sfeer gezorgd waardoor ik niet meer voor het bedrijf kan werken dat ik zo liefheb”, zei hij destijds. Sinds 2003 stond hij aan het roer van het operahuis.

2020-02-25 12:47:37

Aangeboden door: nos.nl