“Hoe dan ook zal het geen vriendelijk gesprek worden”, verwacht Rusland-correspondent Iris de Graaf. “Niemand verwacht dat ze elkaar zullen vergeven.”

Ook de Amerikanen zijn volgens Waagmeester weinig optimistisch. “En ook Bidens eigen team probeert de verwachtingen te temperen.”

Biden heeft weinig losgelaten over wat hij wil bespreken. “Hij zegt niet uit te zijn op conflict”, zegt Waagmeester, “maar is wel bereid om terug te slaan. Het doel is niet om Rusland te veranderen, maar om uit te komen op een voorspelbare relatie.”

Poetin wil praten over de aanpak van terrorisme, het coronavrius, internationale conflicten, kernwapens en het klimaat. “Allemaal internationale onderwerpen, waarop ze volgens hem kunnen samenwerken”, zegt De Graaf. “Poetin wil vooral niet door Biden de les worden gelezen over interne politiek.”

Op onderwerpen als mensenrechten, Wit-Rusland of het lot van Aleksej Navalny zal Poetin dus niet ingaan. Dat de oppositiepartij van Navalny vlak voor de top werd verboden, is volgens analisten een statement dat de VS geen invloed heeft op binnenlandse besluiten. Toch lijkt Poetin ook bereid om kleine concessies te doen: dinsdag haalde Rusland de Wit-Russische oppositieleider Tichanovskaja van de internationale opsporingslijst.

2021-06-16 06:59:40

Aangeboden door: nos.nl