Rusland kan aardgas leveren aan Europa en de Europeanen hebben het tekort ook aan zichzelf te wijten. Dat heeft de Russische president Poetin gezegd op een energieconferentie in Moskou.

Poetin verwierp de beschuldigingen dat Rusland gas als geopolitiek wapen gebruikt. Volgens hem is het land zijn contractuele verplichtingen om gas te leveren aan Europa “zelfs tijdens de moeilijkste momenten in de Koude Oorlog” nagekomen.

Ook pareerde Poetin de kritiek dat Rusland munt probeert te slaan uit de stijgende gasprijzen in Europa, zegt correspondent Geert Groot Koerkamp. “Hij zei dat Rusland juist meer gas heeft geleverd dan het aanvankelijk zou doen. Hij zei ook dat als de nieuwe Nord Stream 2-pijplijn volledig zou functioneren, Rusland meer dan voldoende gas zou kunnen leveren. Dat suggereert weer dat hij de druk op de ingebruikname van Nord Stream 2 opvoert. Poetin zegt in feite: de bal ligt bij jullie.”

Minder fossiele energie

De Russische president zei dat de schuld van de hoge gasprijzen in Europa niet moet worden afgeschoven. Hij wees onder meer op de lagere energieopbrengst uit windmolenparken en op het terugschroeven van fossiele energiebronnen in Europa.

Een woordvoerder van het Kremlin zei eerder vandaag dat het Russische staatsgasconcern Gazprom al maximaal gas levert aan Europa. Als er meer geleverd moet worden, dan zal daarover volgens hem opnieuw moeten worden onderhandeld.

2021-10-13 19:21:54

Aangeboden door: nos.nl