Nu wel medewerking

Het was niet de eerste keer dat er een herzieningsverzoek in de zaak werd ingediend; dit gebeurde na een nieuwe verklaring van een van de veroordeelden. De Hoge Raad oordeelde in april, na het eerste seizoen, dat er geen nieuwe informatie was die het hof tot een ander oordeel zou kunnen brengen. De zaak werd daarom niet heropend.

De politie Oost-Nederland en het OM gingen in het oordeel van de Hoge Raad mee. Zij beschouwden de zaak als juridisch afgerond. Maar nu er opnieuw een herzieningsverzoek is ingediend, steunen ook zij een onderzoek naar het eigen handelen in de zaak.

“De politie in Oost-Nederland is geschrokken van de recente uitzendingen van KRO-NCRV over de Arnhemse Villamoord, waarin het handelen van de politie ter discussie wordt gesteld,” schrijft de politie Oost-Nederland in een persbericht.

“Burgers moeten kunnen vertrouwen op de integriteit van de politie. Het is van belang dat genoemde – serieuze – aantijgingen zorgvuldig worden onderzocht.” Zowel de politie als het OM laten weten hun volledige medewerking aan het onderzoek te willen verlenen.

De Arnhemse villamoord

In 1998 werd bij een woninginbraak een 63-jarige vrouw omgebracht. Een andere vrouw raakte lichtgewond. De roofmoord is bekend komen te staan als de Arnhemse Villamoord, waarvoor negen mannen werden veroordeeld. Zij kregen straffen van tussen de vijf en twaalf jaar. Eén van de veroordeelden pleegde zelfmoord in zijn cel, een andere Duitse verdachte werd door de Duitse autoriteiten vrijgesproken.

2021-09-14 18:58:50

Aangeboden door: nos.nl