De Amerikaanse president Joe Biden reist in juni naar Europa. Het is zijn eerste buitenlandse reis sinds hij in januari werd geïnaugureerd.

Biden gaat op 11 juni eerst naar een G7-top in Engeland en vervolgt zijn reis naar Brussel, waar hij de leiders van de Europese Unie zal ontmoeten. Een dag later heeft hij een topontmoeting met de leiders van de NAVO-landen, onder wie de Turkse president Erdogan.

Met die laatste heeft Biden vandaag gebeld. Officieel ging het over de intentie van beide landen om tot een constructieve bilaterale verhouding te komen, maar volgens bronnen die de inhoud van het gesprek kennen heeft Biden gezegd dat hij morgen de massamoord op de Armeniërs in 1915 als genocide zal bestempelen.

Morgen is de jaarlijkse officiële herdenkingsdag van de moord op anderhalf miljoen Armeniërs ten tijde van het Ottomaanse Rijk, zoals Turkije in 1915 heette. Turkije vindt het onacceptabel dat die gebeurtenissen als genocide of volkerenmoord worden gezien.

President Erdogan heeft in 2014 zijn condoleances aangeboden aan de nabestaanden. Door dat te doen, ging hij verder dan welke andere Turkse leider ooit heeft gegaan. Maar daarmee is voor Turkije de kous wel af, zegt correspondent Mitra Nazar.

Dat Biden de term genocide in de mond neemt is niet uniek voor een Amerikaanse president. In 1981 sprak president Ronald Reagan over ‘de genocide op Armeniërs’. Maar na hem vonden alle Amerikaanse presidenten de relatie met Turkije te belangrijk en te gevoelig en meden ze de term.

2021-04-23 22:46:47

Aangeboden door: nos.nl