Daarnaast zijn de twee tegenkandidaten die het tegen Assad opnemen zorgvuldig door het regime gekozen. Alleen Syriërs die de afgelopen tien jaar aaneengesloten in Syrië hebben gewoond, kunnen meedoen aan de verkiezingen. Bovendien kunnen ze alleen deelnemen met de steun van het Syrische parlement, dat wordt gedomineerd door Assads Baath-partij. “De tegenkandidaten zullen een paar procent van de stemmen krijgen, maar dat is puur voor de bühne”, zegt Hofstee.

De Syriërs die het land ontvlucht zijn, konden eerder al bij de ambassade stemmen. Maar volgens Hofstee zijn veel van hen bang. “Ze moeten allerlei gegevens invullen die worden gecontroleerd door de Syrische geheime dienst. In een dictatuur durf je niet tegen de dictator te stemmen. Uit angst voor represailles voor hun familie in Syrië, hebben veel van hen dan ook niet gestemd.”

Economie staat op instorten

Ook al lijkt er over de uitslag van de verkiezingen geen twijfel te bestaan, toch staat het Syrië van Assad er slecht voor. Na tien jaar oorlog ligt het land in puin en heeft de economie een dieptepunt bereikt. “Het gaat economisch gezien zelfs nog slechter dan tijdens de oorlog afgelopen jaren”, vertelt Mohr.

Sancties van Amerika en de EU hebben het land een flinke klap gegeven. Bovendien wil de internationale gemeenschap niet helpen aan het opbouwen van Syrië zolang Assad aan de macht is. Daarnaast speelt ook de financiële crisis in buurland Libanon een rol. “De economieën van Libanon en Syrië zijn erg met elkaar verweven. Door de economische crisis in Libanon keldert ook de Syrische munt en is alles ontzettend duur.”

Het leidt tot irritaties onder de bevolking. “Bij de bakker sta je anderhalf tot twee uur in de rij om een paar broden te halen. Ook staan er lange rijen bij bezinepompen, omdat er een groot tekort is aan brandstof. Het is in regeringsgebied na tien jaar oorlog dus eindelijk veilig, maar nu heeft het land een economie die op instorten staat”, legt Mohr uit.

2021-05-26 07:15:12

Aangeboden door: nos.nl