Wilco van Wijk van Coronasneltestdirect: “Een normale sneltest kost bij ons 65 euro. Ook kunnen bedrijven preventief laten testen voor een lagere prijs, omdat het om grotere hoeveelheden tegelijk gaat. Hiervan wordt een deel door de overheid vergoed.”

Fietsenbouwer Accell, goed voor zo’n duizend werknemers in Nederland, koopt al langere tijd vouchers in voor werknemers. Die mogen ze gebruiken wanneer ze zich preventief willen laten testen. Het is prettig dat de overheid nu meebetaalt, want de kosten lopen op”, zegt een woordvoerder van het bedrijf. “Maar we zullen dit ook na de regeling blijven doen.”

“We hebben er lang voor gepleit dat de overheid de werknemerstesten betaalt”, laat MKB-Nederland weten. “Werknemers laten testen is duur, zeker voor kleine bedrijven. De regeling moet daarom in stand blijven zolang niet iedereen de kans heeft gehad om zich te vaccineren.”

Gratis zelftest voor iedereen?

Sinds kort kun je naar drogisten en apotheken voor zelftesten. Deze zijn een stuk goedkoper dan PCR- en sneltesten in een teststraat, onder meer omdat er geen arts en locatie voor nodig zijn. Maar daardoor is de uitslag wel minder nauwkeurig. De uitslag is puur voor eigen preventief gebruik.

De zelftest moet je zelf betalen. Maar in Groot-Brittannië kunnen inwoners binnenkort twee keer per week gratis een zelftest krijgen. VWS laat weten dat gratis zelftesten voor alle Nederlanders nog niet op de agenda staat. Wel worden er vanaf half april gratis zelftesten voor leraren en leerlingen in het onderwijs aangeboden.

Ook kunnen particulieren zelf een sneltest bij een commerciële aanbieder laten afnemen, bijvoorbeeld als ze geen klachten hebben, tegen tientallen euro’s. Ook moet je naar commerciële aanbieders als je een negatief testbewijs nodig hebt voor een buitenlandse reis. Want zo’n bewijs krijg je niet bij de GGD.

2021-04-10 11:59:56

Aangeboden door: nos.nl