Tot op hoge leeftijd hield Philip zich bezig met officiële plichtplegingen. In 2007 werd bekend dat hij al 15 jaar een hartaandoening had. Op zijn negentigste verjaardag, in 2011, maakte hij bekend dat hij het rustiger aan ging doen. “Ik vind dat ik mijn bijdrage wel geleverd heb”, zei hij.

De koningin bedankte haar man door hem voor zijn verjaardag een nieuwe eretitel te geven: Lord High Admiral of the Navy. Hij werd daarmee het ceremoniële hoofd van de marine, iets wat zijn vrouw tot dan toe was geweest.

In 2017 ging de prins ‘met pensioen’. Als laatste daad woonde hij begin augustus een parade van de Britse marine bij. Ook stopte hij met zijn werk voor de honderden organisaties waarvan hij beschermheer was.

Gezondheid

Stilzitten deed hij niet. Zo bleef hij tot op hoge leeftijd autorijden. Begin 2019 was hij betrokken bij een auto-ongeluk bij kasteel Sandringham. De Range Rover waarin hij reed, kantelde na een aanrijding, maar hij kon ongedeerd uitstappen.

De laatste jaren van zijn leven kampte hij met een zwakke gezondheid. In december 2011 werd prins Philip opgenomen in het ziekenhuis, nadat hij pijn op de borst had gekregen. Na een operatie aan een verstopte kransslagader kon hij vijf dagen later het ziekenhuis verlaten om thuis verder aan te sterken.

2021-04-09 13:41:29

Aangeboden door: nos.nl