De video leidde in de VS en andere landen tot massale protesten tegen racisme en politiegeweld. Chauvin werd de dag na het geweld ontslagen, net als drie collega-agenten die er ook bij betrokken waren.

Het proces begon met een openingsverklaring van de aanklager, die zei dat Chauvin “buitensporig” geweld had gebruikt. De geboeide Floyd was ongewapend en zei 27 keer dat hij geen lucht kreeg, maar de agent liet niet los, aldus de aanklager.

Volgens hem drukte Chauvin in totaal 9 minuten en 29 seconden zijn knie op de nek van Floyd, langer dan de 8 minuten en 46 seconden die eerder door justitie werden genoemd.

Vragenlijst voor juryleden

Door de gevoeligheid van de zaak was het kiezen van de jury een precaire aangelegenheid, zegt correspondent Marieke de Vries in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co. “Alle kandidaat-juryleden kregen vooraf een lijst met vragen over hoe vaak ze de video hebben bekeken, hoe ze denken over de politie en of ze hebben meegedaan aan de protesten.”

Van de 300 kandidaat-juryleden zijn zeven vrouwen en vijf mannen uitgekozen om te oordelen over de schuld van Chauvin. Van de juryleden zijn er zes wit, vier zwart en twee multiraciaal. Hun identiteit is geheim.

Buiten de rechtbank in Minneapolis zaten familieleden en activisten als eerbetoon aan Floyd zo’n negen minuten op een knie, net zo lang als Chauvin zijn knie in de nek van Floyd drukte.

2021-03-29 19:43:47

Aangeboden door: nos.nl