Nadiya Lazzouni werd vrijwel meteen nadat ze de dreigbrief had gekregen en dat had gemeld op Twitter, gebeld door een medewerker van president Macron. “Er werd me gevraagd wat ik nodig had. Ik zei dat ik graag tijdelijk wilde verhuizen en graag politiebescherming wilde. Maar ik heb daarna niets meer gehoord. Er is ook nog geen agent bij me langs geweest om de brief op te halen, om bijvoorbeeld sporen of vingerafdrukken te zoeken.”

De Europese journalistenorganisatie EFJ Europa heeft de zaak aangekaart bij de Raad van Europa.

Wet tegen moslimextremisme

De afgelopen dagen waren in Frankrijk ook andere moslims doelwitten van uiteenlopende acties.
In Rennes werden zondag anti-islamitische leuzen ontdekt op de muur van een islamitisch centrum. In Nantes werd twee dagen ervoor de toegangsdeur van een moskee in brand gestoken. In Le Mans pakte de politie een 24-jarige man op die op sociale media had gezegd een moskee in de stad te willen aanvallen. Bij hem thuis werden geweren en munitie gevonden.

In de Franse pers is een verband gelegd tussen de anti-islamitische acties en de start van ramadan. Maar de advocaat van Nadiya Lazzouni ziet dat anders. “Het parlement debatteert op dit moment over een wet tegen moslimextremisme. Dat heeft geleid tot een hele serie islamofobe acties”, zegt Arié Alimi.

2021-04-16 15:12:27

Aangeboden door: nos.nl